Je zou maar een anaalklier genoemd worden terwijl je gewoon een zak bent.

Vivian Heijckers | Notzohot webshop, voor jou, jouw hond & een asieldier

En niet zomaar een zak. Een anaalzak om precies te zijn. Misschien niet het meest charmante onderdeel van je hond maar wel een orgaan met een functie. Stel je ruikt in de buurt van je kameraad een geur waarbij de meest duivelse scheet verbleekt. Een soort geconcentreerde middeleeuwse viskraam melange in hartje zomer. Dat is waarschijnlijk het werk van bovengenoemde. Nu kunnen we niet zomaar één zak beschuldigen. Waar er twee zijn, hebben er vaak twee schuld. We zijn hier natuurlijk niet om te wijzen, maar om te informeren over het nut, maar ook de kommer en kwel van hondenkontparfum, geurvlaggen en afvalstoffen. Voor ons soms niet meer dan intense stank of gele kring op het gras, voor honden onderling een gedegen communicatienetwerk.

Locatie parfumerie | viskraam
Zoals de naam al doet vermoeden, bevinden de twee operationele anaalkantoren zich rondom de uitlaat of ster van je hond. Eentje rechts op vijf uur, eentje links op zeven uur. Vanwege deze A-locatie kan elke drol voorzien worden van een laagje vloeibare informatie, een zogenoemde geurvlag. Ook bij opwinding (bijvoorbeeld een bezoekje aan de dierenarts) kan er onverhoopt wat informatie ontsnappen. Ruik jij echter regelmatig deze intense geur of merk je dat jouw hond ‘sleetje rijdt’, zich bijt, krabt of likt rondom de uitgang of staartaanzet? Dat kan duiden op problemen. Bijvoorbeeld verstoppingen, overvolle anaalzakjes of pijnlijke ontstekingen. Neem dan contact op met de dierenarts.
Functie & noodzaak snuffelen
Poep en plas zijn een belangrijk onderdeel van de taal van een hond (en van 3 jarige kinderen, maar dat even terzijde). Door het achterlaten van vloeibare en vaste geurvlaggen wordt duidelijk hoe bij honden de onderlinge verhoudingen liggen. Bijvoorbeeld in de buurt of in een bos. Wie is er nu in het bos, zijn er al bekenden geweest, hebben zij wel een koek gehad, wat is het geslacht, wat is de hormonale status, wie is er ziek, is er iemand loops of zwanger, wie zit er niet zo lekker in zijn vel, is dit terrein al afgebakend? Vergelijk het met Facebook. Een sociaal communicatienetwerk maar dan van eau de feromoon. Lekker inloggen met een straal en een hoop commentaar leveren op andere berichten. Ook locatie is belangrijk. Wie kent het niet, het werk van de zelfverzekerde hoogkakker. Honden die graag op een heuveltje, een boomstam, een zandbergje of andere natuurlijke verhoging hun kunst droppen. Hoe hoger de plek, hoe verder de geur de wereld kan veroveren. De hoogkakker wil graag geroken worden en zichzelf laten zien. De meer neutrale of wat timide hond zal zijn drukwerk liever achterlaten onder een struik. Ontdekt worden door soortgenoten en bijbehorende faam staan niet zo hoog op de agenda.
Ongewenste communicatie
Wanneer je kameraad in huis een boodschap achterlaat is natuurlijk vervelend. Binnen poepen en plassen kan echter een andere reden hebben dan ‘nog niet zindelijkheid zijn’ of incontinentie. Helaas interpreteren we de hondentaal niet altijd juist. Verandering in de omgeving of in de emotionele staat van de hond kan leiden tot ‘schrijven’ in huis. Wat niets te maken heeft met ongehoorzaamheid of lichamelijke gebreken. Bij aanhoudende communicatie binnen is het wellicht raadzaam te achterhalen of het werkelijk lichamelijk is of dat er sprake is van ‘iets duidelijk maken’ in hondentaal.
Taal is belangrijk voor iedereen
Snuffelen aan de bron (de ster) is ook onderdeel van deze bijzondere taalstudie. En omdat taal bestaat uit lezen én schrijven, is het dus zeer wenselijk om je hond tijdens het wandelen de tijd te geven om geschreven informatie te ontrafelen en alle signalen te leren begrijpen. Dit uitputtend snuifklusje is net zo belangrijk als voldoende lichaamsbeweging. Dus niet te vlug aan de riem trekken, een belezen hond is een gelukkige hond.

Vivian Heijckers | Notzohot webshop, voor jou, jouw hond & een asieldier
Bron | dier-en-natuur-nuinfo.nl | dierenziekenhuizen.nl | doggo.nl