Als het baasje er niet meer is, wie zorgt er dan voor Hummer?

Vivian Heijckers voor Nieskens Uitvaartzorg

In tegenstelling tot andere landen, zijn huisdieren in ons land (veelal) een volwaardig onderdeel van het gezin. Dat bijzondere plekje in ons hart voor onze kwispelende knakworst Unox, onze gevederde vriend Willem en miniatuurboef Hummer. Maar wat als u komt te overlijden?

 

Onzekere tijd

Uit onderzoek (Nuvema) is gebleken dat slechts 7 % van huisdiereigenaren op papier heeft gezet wat er met Gucci, Nougat of Pablo gebeurt wanneer het baasje komt te overlijden. In de praktijk betekent dit helaas maar al te vaak dat huisdieren van overleden baasjes een onzekere tijd tegemoet gaan. Beslissingen nemen over emotionele onderwerpen – zoals ons eigen overlijden – stellen we nu eenmaal liever uit. Een zorg voor later. De één staat er gewoon niet bij stil, de ander gaat er van uit dat de directe nabestaanden wel zullen zorgen voor ons geliefde achtergebleven ‘huisvee’. Wat als onduidelijk is wie de zorg op zich zal gaan nemen? Wat als nabestaanden zich absoluut geen raad weten met Pietertje? Grote kans op een enkeltje asiel voor het kereltje. Een verdrietige gedachte voor elke dierenliefhebber, zeker als het om onze eigen huisdieren gaat.

 

Toekomst huisdier

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze Wammes na ons overlijden weer in een warm nest belandt?  Informeer om te beginnen bij andere huisdiereigenaren binnen familie-, vrienden-, en kennissenkring. Zij zijn namelijk sneller geneigd Mazzel & Hannes in huis te nemen dan bekenden zonder huisdieren. Een mondelinge afspraak is een eerste stap, toch zorgt een dergelijke luchtige regeling meestal niet voor een ‘happily ever after’ voor onze huisdieren. Heeft u één of liefst meerdere geschikte kandidaten gevonden? Zet de afspraak dan op papier. Na een mondeling akkoord zal dit geen probleem zijn. Toch wel? Hoe serieus is het aanbod dan? De zorg voor een huisdier hoort immers geen (goedbedoelde) impulsgedachte te zijn. Zij die ‘ja’ zeggen, zeggen namelijk ja op tijd, kosten, aanpassingen, misschien wat problemen en kusjes. Veel kusjes.

 

Vastleggen

Vastleggen kan op verschillende manieren. Zo kunt u in ‘Mijn Uitvaartwensen’ van Nieskens Uitvaartzorg naast alle overige wensen omtrent uw overlijden eveneens invullen wie de zorg voor uw huisdier(en) op zich zal nemen.  Een andere optie is ‘Het Huisdierentestament’ (Nuvema), een gratis te downloaden document. Hoewel bovengenoemde vormen van formaliseren veel duidelijkheid schept over uw wensen en meestal voldoende is, is het niet rechtsgeldig. Wilt u gaan voor meer garantie? Dan kunt u uw wensen laten vastleggen in uw testament door een ‘testamentaire last’ – in dit geval de zorg voor uw huisdier – op te leggen aan een erfgename. Ook kunt u een dierenorganisatie opnemen in uw testament, zoals de Dierenbescherming en de Stichting Landelijke Herplaatsing Huisdieren voor de zorg van Otje. Voor meer informatie over alle mogelijkheden en het officieel vastleggen van uw wensen kunt u terecht bij een notaris.

 

Heeft u huisdieren? Heeft u al nagedacht over een oplossing voor uw kameraad wanneer u er niet meer bent? Laat het ons weten in een reactie! Bedankt namens Hummer, Unox, Willem, Gucci, Nougat, Pablo, Pietertje, Wammes, Mazzel, Hannes & Otje  😉

 


Vivian Heijckers | Voor Nieskens Uitvaartzorg
Bron | Nieskens Uitvaartzorg | Nuvema

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *